Klik op logo om naar de desbetreffende site te gaan

           Rouwverwerking (in brede zin van het woord)

 

 

Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. Zijn boeken werden in vele talen vertaald.


Met veel trots stel ik jullie mijn praktijk voor integratieve rouw- en verliescounseling voor kinderen en jongeren voor: Nilaya.

Nilaya betekent nest, schuilplaats, rustplaats, huis... Het symboliseert voor mij de plek waar kinderen even tot rust kunnen komen, en waar ik hen help met het maken van hun eigen veilige plekje, dat ze altijd met zich kunnen meedragen. Kinderen en jongeren maken soms heel wat mee, en verlies kan heel veel vormen aannemen (dood, scheiding, pesten, misbruik...). 


 

 

Op deze site vind je info over wat het betekend voor kinderen die in rouw zijn.

 


Rouw bij jonge kinderen

 

Omgaan met het overlijden van een dierbare is moeilijk voor jonge kinderen. Ze begrijpen vaak nog niet echt wat 'dood' inhoudt. Jonge kinderen uiten hun gevoelens van rouw ook vaak op een andere manier dan volwassenen doen.


Werkgroep Verder is door de Vlaamse Overheid erkend als terreinorganisatie voor nabestaanden na zelfdoding. Het is het Vlaams kenniscentrum en samenwerkingsplatform inzake postventie. Postventie is de verzamelnaam voor de activiteiten en de zorg die met en voor nabestaanden gebeuren. Werkgroep Verder heeft haar werkingsbasis in het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg PassAnt vzw.


 

Rouwkoffer

De rouwkoffer is een koffer vol materiaal voor begeleiders van jongeren die te maken krijgen met overlijden. De koffer bevat boeken vol informatie, gedichten, verhalen, muziek en veel methodieken om in groep te werken rond het thema rouwen.


Verdriet is drie sokken

een te weinig,

een te veel,

en altijd ergens één

helemaal alleen

(Koos Meinderts)

 

‘De sokken van de olifant’ is een begeleiding op maat, zowel voor kinderen en jongeren in rouw, als voor volwassenen die hen willen helpen vorm te geven aan hun gemis en verdriet.

De troostkoffer bevat informatie over rouw, (voor)leesboeken, spelletjes, (hand)poppen, muziek, films… Hiermee heb je als volwassene enkele handvaten om kinderen en jongeren bij te staan in hun verdriet.

 

Verlies als onderdeel van het leven