Klik op logo om naar de desbetreffende site te gaan

Missie

Volwassenen met een verstandelijke beperking of met een niet-aangeboren hersenletsel ondersteunen in hun levensverhaal is de kernopdracht van vzw De Bolster.


 

Tweb biedt ambulante ondersteuning aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen of willen gaan wonen in de regio Vlaamse Ardennen. Wij worden gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en zijn pluralistisch.


Groep Ubuntu is een netwerkorganisatie die personen met een beperking ondersteunt in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Groep Ubuntu biedt vanuit verschillende satellieten en diensten een ruim en divers aanbod aan op vlak van wonen, werken, vorming en vrije tijd.

De naam Ubuntu komt van de (Zuid)-Afrikaanse levensfilosofie 'Ubuntu'. Ubuntu verwijst naar wat je voor anderen betekent en doet. Ubuntu gaat naar de kern van 'mens' zijn: 'je kwaliteiten onvoorwaardelijk delen met en ten dienste stellen van anderen'. Het heeft te maken met openheid, ruimhartigheid, je niet bedreigd voelen door anderen, ... Beseffen dat je vanuit een onderlinge verbondenheid deel uitmaakt van een groter geheel en dat verschillen tussen mensen een enorme verrijking bieden. 


 

Een website over leerstoornissen en problemen bij het leren.

Via deze link vind je een lijst van organisaties die relevant zijn op het gebied van leerstoornissen. Klik op het logo om naar de site te gaan.
Staat je organisatie niet in de lijst? 
hier om ze toe te voegen.


                                      Ouderwerkgroep voor kinderen met DCD

 DCD of developmental coördination disorder, in het Nederlands Coördinatie-ontwikkelingsstoornis die voorkomt bij kinderen, jongeren en volwassenen. De term “ontwikkelingsstoornis” duidt op het feit dat deze stoornis in weze reeds aanwezig is van bij de geboorte en niet verworven is ten gevolge van een ongeval, ziekte of andere oorzaak. De symptomen zijn meestal maar zichtbaar op wat later stadia in de motorische ontwikkeling en dit is afhankelijk van kind tot kind.

 


 OPVOEDEN IS KINDEREN GROOT BRENGEN…

Opvoeden is kinderen grootbrengen, is zoeken naar een balans tussen liefde en controle, tussen zorg dragen en sturen, tussen tegemoetkomen aan de individualiteit van het kind en aan de eisen van de maatschappij.

Hooggevoelige kinderen beschikken over specifieke eigenschappen, daarom wil ik ouders begeleiden in hun zoektocht bij het opvoeden van hooggevoelige kinderen.


Wie zijn wij?

De Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen (HSP Vlaanderen)

Wat doen wij?

HSP Vlaanderen fungeert als eerste informatiepunt wat betreft het begrip HSP, als steunpunt voor alle HSP’s en als verwijskanaal naar verdere hulp en begeleiding toe. Wij stellen ons o.a. tot doel, onder meer door inzet van vrijwilligers, hoogsensitieve personen en hun omgeving te informeren, ondersteunen, begeleiden, zelfinzicht te ontwikkelen en in de samenleving meer begrip voor hen te creëren. Dit doen wij door middel van onze verschillende activiteiten.


VZW Dynamiek

Centrum voor therapie, diagnostiek en vorming / Deskundig in autisme

 

Mensen met autisme hebben ondanks, of dankzij hun beperking heel wat competenties. Deze mogelijkheden proberen we optimaal te benutten om mensen zichzelf te laten helpen.

We gaan op zoek naar interne en externe hulpbronnen, we zoeken naar mogelijke oplossingen voor de gevolgen van de beperking. We gaan ervan uit dat alle partijen die bij het probleem betrokken zijn, voldoende oplossingsmogelijkheden hebben om de problemen op te lossen, ook al weten ze dat niet (meer). Het is de taak van de coach/therapeut om de hulpvrager deze vergeten mogelijkheden en krachten te helpen ontdekken en/of nieuwe hulpmiddelen aan te reiken.


Tanderuis vzw biedt mobiele en ambulante begeleiding aan voor gezinnen met een persoon met autisme uit de provincie Oost-Vlaanderen.

En biedt ondersteuning aan gezinnen met een persoon met autisme, al dan niet met aanverwante en/of bijkomende handicap (o.a. verstandelijke beperking, gedrags- en emotionele stoornissen (GES-problematiek), visuele, auditieve of motorische beperking).


Outreach De Deining is een samenwerkingsverband tussen een 30-tal VAPH diensten uit Oost-Vlaanderen.

De Deining wil kwaliteitsvolle outreach aanbieden in Oost-Vlaanderen.

Via  deze kennisoverdracht trachten wij, alle  personen die mensen met een beperking ondersteunen, zowel mantelzorgers, vrijwilligers als professionelen handvaten aan te reiken om hun motivatie en draagkracht te verhogen.

Download
contactgegevens partners de deining.pdf
Adobe Acrobat document 372.5 KB

 

VAPH - Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wil de participatie, integratie en gelijkheid van kansen van personen met een handicap bevorderen in alle domeinen van het maatschappelijk leven. Het doel is dat zij de grootst mogelijke autonomie en levenskwaliteit bereiken.  


 

 

Bij de speelotheek De Zevensprong (Oudenaarde) kan je terecht voor aangepast en ontwikkelingsgericht spel-en bezigheidsmateriaal dat afgesteld is op het ontwikkelingsniveau en de interesse van de gebruiker.



Villa Rozerood als respijthuis in De Panne creëert een omgeving waar niet alleen het zieke kind een gepaste zorgondersteuning  krijgt, maar waar zowel het zorgkind als de ouders, broers en zussen daarenboven de dagdagelijkse zorgen eindelijk eens achter zich kunnen laten.  Diverse verblijfsformules zijn mogelijk in functie van de vraag en noden van het betrokken gezin.

 

Villa Rozerood biedt tevens de mogelijkheid om kinderen alleen op te vangen en de zorg optimaal verder te zetten, zodat ouders op adem kunnen komen of gewoon even de reeds lang uitgestelde klussen kunnen opknappen.


 

BlueAssist is een hulpmiddel dat een houvast biedt aan mensen die geen eenvoudige vraag kunnen of durven stellen. Met behulp van een BlueAssist-kaart of een BlueAssist-applicatie, tonen ze hun hulpvraag aan jou. Lees hun vraag. Jouw antwoord helpt hen weer verder en geeft jou een goed gevoel. 

Kan een eenvoudige vraag niet worden uitgesproken? Heb jij dat probleem, of zijn er mensen in jouw omgeving die daardoor niet meer zelfstandig op pad kunnen? Dan is BlueAssist er om te helpen!


Het Kenniscentrum Hulpmiddelen (KOC) van het VAPH verspreidt informatie over hulpmiddelen.

Hulpmiddelen helpen personen met een handicap om activiteiten uit te voeren. Als het hulpmiddel juist gekozen is. Dat wil zeggen voor de juiste persoon, voor de juiste activiteit en voor de juiste omgeving. Als er meerdere oplossingen mogelijk zijn, moet de meest doelmatige oplossing gekozen worden. De meest doelmatige oplossing is de oplossing die het best past voor de persoon, de activiteit en de omgeving en die de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft.

Het KOC werd in 2002 opgericht op basis van het besluit van de Vlaamse regering van 13 juli 2001. Sinds 1 januari 2008 is het KOC een dienst van het VAPH binnen de afdeling Ondersteuning Doelgroepenbeleid.

Meer informatie over het KOC vindt u op de website van het VAPH.


Advies, informatie en ondersteuning voor mensen met een beperking en ouderen

 


Download
Wie of wat is Sclera?
In bijlage kan je de brochure terugvinden
Voorstelling 2012.pdf
Adobe Acrobat document 4.5 MB



 

 

    

    Eerste Hulp bij Communicatie

Klik op de afbeelding voor meer info

S-M-O-G is een letterwoord. Het staat voor:

Spreken Met Ondersteuning van Gebaren