Klik op logo om naar de desbetreffende site te gaan

Ondersteunende diensten ivm opvoeding

Klik op logo om naar de desbetreffende site te gaan

           Wat je vraag ook is, in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) vind je altijd een luisterend oor. De CAW hulpverleners helpen je meer inzicht te krijgen in je probleem en zoeken samen met je naar de ideale oplossing.

 

Waarvoor kan je terecht in een Centrum Algemeen Welzijnswerk?

 Je kan er terecht met alle vragen waaronder deze van financiële, juridische, seksuele, opvoedkundige en relationele aard.

Er wordt samen met jou gezocht naar de meest geschikte hulp. Indien nodig kan men worden doorverwezen naar één van onze deelwerkingen of naar een geschikte dienst in de omgeving.

Er wordt vooral gewerkt rond problemen tussen mensen. Ouders met kinderen, partners met relatieproblemen, nieuw samengestelde gezinnen, opvoedingsmoeilijkheden, ouderschapsproblemen na echtscheiding kunnen beroep op ons doen. We zoeken samen naar de meeste geschikte hulp en verwijzen indien nodig gepast door.

 


 Wat is een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg?

Een Centrum voor Geestelijke gezondheidszorg is een dienst, erkend en gesubsidieerd door het Vlaamse Gewest, waar teams - bestaande uit een psychiater, psychologen en maatschappelijk werkers - kinderen, jongeren en volwassenen met psychiatrische en / of ernstige psychische problemen begeleiden of behandelen.

 

Wat opvoedingsondersteuning betreft richt een CGG zich tot ouders die geconfronteerd worden met ernstige en meer complexe opvoedingsproblemen, waarvoor een meer gespecialiseerde begeleiding nodig is. Je vind dit onder andere in Oudenaarde.


Opvoeden loopt niet altijd van een leien dakje. Niet alle kinderen zijn gelijk. Het ene kind heeft een andere aanpak nodig dan het andere.

Maar hoe kan je weten welke aanpak? Meestal raak je er als ouder zelf wel uit, vind je voldoende steun bij familie en vrienden. Zo ontdek je wat er allemaal goed gaat in jouw gezin. Maar soms lijkt het stilaan boven je hoofd te groeien en weet je niet zo goed hoe het nu verder moet. Dan kan het nodig zijn dat iemand jou en je gezin weer mee op weg helpt. (Dichtstbijzijnde CKG centrum: Ronse)


Op de website vind je info over volgende onderwerpen:

 - Leerlingenbegeleiding, leren met een beperking, langdurig of chronisch ziek, medisch onderzoek, hoogbegaafde leerlingen, buitenschoolse hulpverlening, pesten


VZW De Bleekweide is een praktijkcentrum van zelfstandig psychotherapeuten en psychologen. We richten ons op kinderen, jongeren en volwassenen.

Onze praktijk wil anders kijken en luisteren naar deze kinderen en jongeren, naar deze volwassenen. Gedrag en emoties normaliseren, niet diagnosticeren, niet 'medicamentaliseren'. We willen kijken met een dubbele bril. Niet enkel focussen op gedrag, op signalen maar de steen opheffen om te zien wat onder dat gedrag zit.

We vertrekken vanuit kracht, vanuit wat in hoofd en gevoel uniek is, los van wat de ander van jou verlangt. Want vanuit verwerking en het ontwikkelen van kracht ontstaat herstel.

 

Ook in Oudenaarde


                                      Ouderwerkgroep voor kinderen met DCD

 DCD of developmental coördination disorder, in het Nederlands Coördinatie-ontwikkelingsstoornis die voorkomt bij kinderen, jongeren en volwassenen. De term “ontwikkelingsstoornis” duidt op het feit dat deze stoornis in weze reeds aanwezig is van bij de geboorte en niet verworven is ten gevolge van een ongeval, ziekte of andere oorzaak. De symptomen zijn meestal maar zichtbaar op wat later stadia in de motorische ontwikkeling en dit is afhankelijk van kind tot kind.

 


 OPVOEDEN IS KINDEREN GROOT BRENGEN…

Opvoeden is kinderen grootbrengen, is zoeken naar een balans tussen liefde en controle, tussen zorg dragen en sturen, tussen tegemoetkomen aan de individualiteit van het kind en aan de eisen van de maatschappij.

Hooggevoelige kinderen beschikken over specifieke eigenschappen, daarom wil ik ouders begeleiden in hun zoektocht bij het opvoeden van hooggevoelige kinderen.


Wie zijn wij?

De Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen (HSP Vlaanderen)

Wat doen wij?

HSP Vlaanderen fungeert als eerste informatiepunt wat betreft het begrip HSP, als steunpunt voor alle HSP’s en als verwijskanaal naar verdere hulp en begeleiding toe. Wij stellen ons o.a. tot doel, onder meer door inzet van vrijwilligers, hoogsensitieve personen en hun omgeving te informeren, ondersteunen, begeleiden, zelfinzicht te ontwikkelen en in de samenleving meer begrip voor hen te creëren. Dit doen wij door middel van onze verschillende activiteiten.


Jongerencoach

Op een leuke manier jezelf beter leren kennen. Ontdekken wie je bent en wat bij je past. Kijken naar situaties die jou hinderen en leren hoe je er mee om kan gaan. Durven opkomen voor jezelf, rust en vreugde ervaren en vol zelfvertrouwen in het leven staan. Daarbij focus ik op het stimuleren van de eigen talenten en mogelijkheden.  Binnen een veilig kader krijgen kinderen en jongeren de ruimte om in contact te komen met zichzelf en inzicht te krijgen in welke factoren hen hinderen om te groeien en voluit gelukkig te zijn. Daarna gaan we op een actieve, speelse en vooral expressieve manier aan de slag vanuit de eigen sterktes en experimenteren we met nieuwe vaardigheden


Osteopathie is een manuele therapie. Dit duidt erop dat de therapeut enkel zijn handen gebruikt om zowel zijn osteopathische diagnose te stellen en om te behandelen. De osteopaat gaat op zoek naar bewegingsverliezen in het gehele lichaam en herstelt deze op een gepaste manier zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangesproken.


Kinderergo Dorothy

  -Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.

- Huiswerkbegeleiding

 

Voor heel wat kinderen is huiswerk maken vanzelfsprekend, maar dit is niet zo voor alle kinderen uit het lager onderwijs. Voor hen kan huiswerkbegeleiding een grote hulp zijn. Hierbij gaan we samen op zoek naar de beste leermethode en leert het kind zelfstandig taken maken.


 

 

 

 

 

 

 

Ouders kunnen bij mij terecht voor opvoedingsondersteuning of als ze zich zorgen maken over het gedrag van hun kind of als ze vragen hebben omtrent een juiste aanpak (straffen, belonen, ...). Ook voor diagnostiek (intelligentieonderzoek, aandachtsonderzoek, belevingsonderzoek, ...) en psychotherapie.

Neem gerust een kijkje op mijn website, zodat u mijn werking beter leert kennen. Enkel op afspraak.


De vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie van Brussel werken sinds mei 2001 samen aan één sociale kaart die gebiedsdekkend is voor de Vlaamse provincies en Brussel.

Alle gegevens zijn in één centrale, gestructureerde databank verzameld en worden door de verschillende partners onderhouden. De samenwerking situeert zich op inhoudelijk, vormelijk en technisch vlak.

Sinds 2012 werkt de sociale kaart nauw samen met het Huis voor Gezondheid vzw en een aantal deelnemende SEL's om gefaseerd de gegevens van de zelfstandige zorgverstrekkers in Vlaanderen en Brussel op te nemen.


Revalidatiecentrum "Ter Eecken"

open, praten, denken, luisteren, leren...

Niets is zo'n wonder als de groei van baby naar peuter, kleuter... 

Gelukkig verloopt deze ontwikkeling voor de meesten spontaan. Meestal staan mensen verrast hoe snel kinderen ontwikkelen en leren.

Voor een kleine groep kinderen is deze ontwikkeling niet zo vanzelfsprekend en zijn er heel wat hindernissen op de weg, die een vlotte en spontane ontwikkeling vertragen of belemmeren. Meer info op de website

 


 

  

VCOK: vormingscentrum opvoeding en kinderopvang


Fara begeleidt mensen bij moeilijke zwangerschapskeuzes.

Je kan bij Fara terecht voor vragen rond:

 - ongeplande zwangerschap

 - tienerzwangerschap en jong ouderschap

 - abortusverwerking

 - prenatale diagnose

 - kinderwens na een moeilijke voorgeschiedenis (d.i. na een abortus, zwangerschapsafbreking of een kind met een beperking in het gezin)

                                     Je kan (kosteloos) met Faramedewerkers praten via de Faramail, de Farafoon of de Farachat


        Zorgverleners en artsen opzoeken volgens locatie of specialisatie

  • - Contactgegevens en fiches van woonzorgcentra, serviceflats, andere zorginstanties, ….
  • - De medische bijsluiter van bijna elk erkend medicijn in België (functie ondersteund door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten)
  • - De arts/apotheker/tandarts van wacht 

De Winkel, het centraal aanbod

Ouders hebben behoefte aan uitwisseling met andere ouders over hoe het er in de opvoeding aan toe gaat. Ze spreken hiervoor in eerste instantie familie of vrienden aan. In sommige situaties is deze informele opvoedingsondersteuning niet voldoende of is er een beperkt sociaal netwerk, waardoor ouders nood hebben aan extra (neutrale) informatie of begeleiding.

Opvoedingswinkel Gent richt zich tot de ouders van alle kinderen en jongeren die opvoedingsvragen hebben. De benaming ouders dekt alle opvoedingsverantwoordelijken, zoals (alleenstaande) ouders, leerkrachten, grootouders, begeleiders, pleegouders, anderstalige ouders...


 

 De algemene sociale dienstverlening moet het leven van de burger eenvoudiger maken door het helpen bij grote en kleine problemen.

Om dit te realiseren bieden we:

Dienstverlening; waardoor mensen ook in moeilijke omstandigheden toch om hun normaal niveau kunnen blijven functioneren;
Hulpverlening; waardoor mensen hun levenskwaliteit kunnen herstellen;
Preventie; waardoor we de handelingscompetentie en –mogelijkheden van mensen vergroten;
En beleidsmatige, organisatorische maatregelen om dit alles te realiseren en te optimaliseren.


  

Jeugddienst Kluisbergen

Deze dienst staat in voor de jeugdwerking binnen de gemeente en voor de uitbouw en organisatie van de dienst buitenschoolse kinderopvang in Kluisbergen.

Op deze site vind u onder andere een lijst van onthaalouders in de gemeente.


Deze site informeert u over de problematiek van kinderpornografie op internet. U vindt de Belgische wetgeving hieromtrent, de verschillende mogelijkheden om meldingen te doen, de procedures, de adressen van de meldingspunten in het buitenland, de communicatiecampagne van Child Focus, veel voorkomende vragen, ...

Dit is een niet politionele website. U kan dus alle materiaal op internet die de integriteit van kinderen in gevaar brengt, anoniem melden.


WAT BIEDT EEN INFOPUNT OPVOEDING? (Roeselare)

Een luisterend oor voor vragen over opvoeding.

Informatie over allerlei opvoedingsthema’s.

Advies over opvoeding.

Activiteiten die je helpen bij de opvoeding. 

Iedereen die kleine of grote kinderen opvoedt, heeft wel eens vragen: Mijn baby slaapt nog niet door; Hoe ga ik om met de driftbuien van mijn peuter; Mijn kind is verlegen; Hoe stel ik regels en grenzen; Mijn zoon zit altijd aan zijn computer; Onze dochter vindt co-ouderschap maar niks; Hoe spreek ik met mijn puber?


 

 

VZW Amon biedt aan jongeren en kinderen waar, door problemen, het samenleven moeilijk en/of tijdelijk niet meer haalbaar is een intensieve en aanklampende hulpverlening aan om de situatie te deblokkeren en het opvoeden terug perspectief te geven.